Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Άννα, το όνομά της στο My Book Stories

 


Κείμενο και φωτογραφία: Άννα Δραγάτση 


Το μυθιστόρημα της Κώστιας Κοντολέων θέτει ως κεντρικό θέμα την απώλεια αγαπημένων προσώπων. Ένας άντρας χάνει αναπάντεχα τη σύζυγο και την κόρη του. Μια καταστροφική πυρκαγιά σε έναν κινηματογράφο στα τέλη της δεκαετίας του '30 του στέρησε τα άτομα με τα οποία έκανε όνειρα και σχεδίαζαν μαζί το μέλλον τους.

Από την Λήμνο εγκαθίσταται στην Αθήνα, ζώντας αυτόν τον αβάσταχτο πόνο χωρίς πια να ονειρεύεται. Η συνάντηση με μια γυναίκα στον εργασιακό του χώρο θα σηματοδοτήσει μια νέα πιο φωτεινή σελίδα για εκείνον. Με το παρελθόν και τις αναμνήσεις από τα δύο αγαπημένα του πρόσωπα που έχασε δημιουργεί μια νέα οικογένεια και αποκτά έναν γιο.

Η ζωή, ωστόσο, απαιτεί τη συνέχειά της και αυτό το αγόρι θα πρέπει µόνο του να χαράξει τον δικό του δρόμο, απελευθερωμένο από το βάρος του παρελθόντος των άλλων.

Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία που με αμεσότητα καταφέρνει να σκιαγραφήσει τη καταλυτική δύναμη που μπορεί να έχει μια τραγική στιγμή του παρελθόντος στο μέλλον ενός ανθρώπου, ένα ανεξίτηλο σημάδι που φέρουν και οι επόμενες γενιές.

Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και οικογενειακά αρχεία. Με αφετηρία το τραγικό και πραγματικό γεγονός της φωτιάς του 1939 στην Λήμνο σε έναν κινηματογράφο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων θεατών, η συγγραφέας συνδυάζει αριστουργηματικά τα πραγματικά γεγονότα με την μυθιστορία και μας παρουσιάζει την εξέλιξη της ζωής ενός ανθρώπου που μπορεί να σώθηκε από τις φλόγες όμως εκείνη η μέρα τον στιγμάτισε.

Το βιβλίο περιέχει μικρά κεφάλαια με τίτλους που κάνουν ευχάριστη την ανάγνωση του. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία για την έννοια της ταυτότητας που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να ταξιδέψει και να συναντήσει ένα σημαντικό μέρος του 20ου αιώνα, από τα τέλη της δεκαετίας του '30 ως τα τέλη της δεκαετίας του '60.

"Τον άφηνε, λοιπόν, η Άννα να της μιλά... Αφηγήσεις άλλοτε σε σιγανούς περιπάτους στο Ζάππειο, άλλοτε σε ταβερνάκια της Πλάκας. Αφηγήσεις συνοδεία ρετσίνας και κάποιας κιθάρας.

Κι έτσι οι χιλιοειπωμένες και χιλιοακουσμένες ιστορίες για οικογενειακές καταστροφές και προσφυγιά, που τόσο μα τόσο τις είχε βαρεθεί η Άννα, αποκτούσαν μιαν άλλην διάσταση- πλέον προσωπική.
Αλλά και γι' αυτό περισσότερο επικίνδυνη...
Ο κίνδυνος του δικού στου μέλλοντος από το παρελθόν ενός άλλου." (Σελίδα 79)




https://mybookstoriesgr.blogspot.com/2021/12/anna-to-onoma-ths.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου