Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

booklovers


 

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Άννα, το όνομά της, Κλειδάριθμος

 Γράφει η Νέλλη Αλεξοπούλου

Ήταν 29/9/1939 όταν ξέσπασε μια πυρκαγιά σε κινηματογράφο της Λήμνου από την οποία έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άτομα, ανάμεσα στα οποία και παιδιά. Το γεγονός αυτό στάθηκε αφορμή για να γράψει η Κώστια Κοντολέων το νέο της μυθιστόρημα με τίτλο «Άννα, το όνομά της» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.Στις σελίδες του μέσα από μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία,  χαρτογραφείται το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.


Ο κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Δημητρός ο οποίος βιώνει μια μεγάλη απώλεια. Κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς χάνει την αγαπημένη του μοναχοκόρη, την Άννα και τη σύζυγό του. Η εμπειρία αυτή είναι επώδυνη και τον συγκλονίζει συθέμελα. Τον ακολουθεί σαν εφιάλτης παντού και τον στοιχειώνει. Ώσπου γνωρίζει μια άλλη Άννα που θέλει να τον παρασύρει στον δικό της κόσμο και να ευτυχήσουν μαζί. Όμως, αυτή η αόρατη συνεχής σύγκριση μεταξύ πρώτης γυναίκας και δεύτερης είναι πάντα εκεί.


Η συγγραφέας ιχνηλατεί την απώλεια και τη δύναμη που έχει το παρελθόν να εισδύει, συχνά ακόμα και να καθορίζει το μέλλον. Από τις πρώτες κιόλας αράδες, το βιβλίο της Κώστιας Κοντολέων κερδίζει το αναγνωστικό ενδιαφέρον. Ήσυχη και στοχαστική η γραφή της –ακόμα και όταν αφηγείται τραγικά συμβάντα–, ανεπιτήδευτη και ειλικρινής, σε μεταφέρει στον κόσμο των ηρώων και σε κάνει να συμπάσχεις και με τους δύο. Παρότι όταν διαβάζεις την Άννα, συμπονάς τον Δημητρό για αυτά που πέρασε, δεν μπορείς όμως να να μην πάρεις το μέρος της Άννας/Νίτσας.


Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα βιβλίο ιδιαίτερο που δημιουργεί πληθώρα συναισθημάτων και σε προβληματίζει για την δύναμη του παρελθόντος και την ανάγκη της επικράτησης του παρόντος και του μέλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου