Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022

Συνέντευξη στο MagMax

 

Άννα το όνομα της” από την Κώστια Κοντολέων

Άννα το όνομα της

Το βιβλίο «Άννα το όνομα της» από την Κώστια Κοντολέων κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος. Εδώ και δύο βδομάδες προσπαθώ να γράψω το άρθρο για αυτό το βιβλίο. Ένα βιβλίο, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα το οποίο το μόνο που κάνει είναι να σε στιγματίσει. Και ίσως με έναν πολύ ξεκάθαρο τρόπο. Εκτιμάς αυτά που έχεις. Γραμμένο σε τρίτο ενικό, στην αρχή νοιώθεις πως είσαι θεατής αλλά μέχρι να τελειώσει το βιβλίο είσαι ο κάθε χαρακτήρας. Είσαι η Άννα, είσαι ο Μήτσος, είσαι ο Φίλιππος.. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η πλοκή

Η «Άννα, το όνομα της» ξεκινάει με τον Μήτσο να πηγαίνει στην Αθήνα μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε έναν κινηματογράφο στην Λήμνο τη δεκαετία του ’30. Σε εκείνη την πυρκαγιά έχασε τη γυναίκα του και τη μικρή του κόρη, την Άννα. Όταν πάει στην Αθήνα, γνωρίζει μια δεύτερη Άννα, συνάδελφο του στο γραφείο. Μετά από ένα φλερτ, την παντρεύεται έχοντας πάντα όμως στο μυαλό του την γυναίκα του τη Φρόσω.

Η Άννα, ταλαιπωρημένη πολύ από την δύσκολη σχέση με την αδερφή και τη μαμά της, αποφασίζει να τον παντρευτεί, γνωρίζοντας το παρελθόν του. Πλέον θέλοντας και οι δύο να κάνουν σαν ζευγάρι μια καινούρια αρχή, αλλάζουν τα ονόματά τους. Αυτός από Μήτσος γίνεται Δημητρός. Εκείνη από Άννα γίνεται Νίτσα.

Η συνεχής «παρουσία» της μικρής Άννας και της Φρόσως στο σπίτι του κάνει την Νίτσα να αποζητά συνεχώς την προσοχή του Δημητρού. Ακόμη και όταν ξεσπά ο πόλεμος του ’40, ακόμη και όταν γεννιέται ο Φίλιππος. Ο Δημητρός καθώς είναι συναισθηματικά «απών» στη νέα του οικογένεια, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ανατροφή του Φίλιππου, ο οποίος πρέπει να βρει μόνος του τον δρόμο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπώσεις

Η συγγραφική «πένα» της κα Κοντολέων είναι υπέροχη. Είναι τολμηρή, και απρόσμενη. Παρότι όταν διαβάζεις την Άννα, συμπονάς τον Δημητρό, για αυτά που πέρασε δεν μπορείς όμως να μην πάρεις μέρος. Δεν μπορείς να μην πάρεις το μέρος της Άννας/Νίτσας. Αυτή η αόρατη συνεχής σύγκριση μεταξύ πρώτης γυναίκας και δεύτερης είναι πάντα εκεί. Την νοιώθεις μέσα σου.

Η «Άννα το όνομα της» είναι ένα βιβλίο που σε καθηλώνει. Σου προκαλεί συναισθήματα πρωτόγνωρα που δεν ήξερες ότι είχες. Είναι ένα βιβλίο που το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

«Στη Λήµνο της δεκαετίας του ’30, ένας άντρας χάνει σε µια καταστροφική πυρκαγιά τη γυναίκα και την κόρη του.
Κυνηγημένος από τον πόνο αλλά και τις τύψεις επειδή οι φλόγες δεν έκαψαν και τον ίδιο, έρχεται στην Αθήνα παραμονές του ’40. Εκεί, στο πρόσωπο µιας άλλης γυναίκας σκέφτεται πως µπορεί ίσως να ανακαλύψει τον λόγο να συνεχίσει να υπάρχει και να δημιουργεί.
Ένα νέο παιδί –γιος αυτή τη φορά– γεμίζει τις αγκαλιές του νέου ζευγαριού. Μα μέσα στο σπίτι τους κυριαρχούν μόνιμα οι δύο «απούσες» γυναίκες. Η µία διεκδικεί το πατρικό χάδι και η άλλη αμφισβητεί την παρουσία της νέας συντρόφου.
Η ζωή, ωστόσο, απαιτεί τη συνέχειά της και αυτό το αγόρι θα πρέπει µόνο του να χαράξει τον δικό του δρόμο, απελευθερωμένο από το βάρος του παρελθόντος των άλλων.
Η ιστορία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και οικογενειακά αρχεία.»

Η Συγγραφέας

Πηγή: https://www.artandlife.grartistsKostia-Kontoleon

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου