http://www.thinkfree.gr/126711-2/
Τέσσερις γυναίκες, τρεις γενιές, μια χώρα, στον εικοστό αιώνα. Όλα αυτά στο μυθιστόρημα της Κώστιας Κοντολέων.
Ένα κοινωνικό, ιστορικό θέμα που διατρέχει το δύσκολο και ταραγμένο εικοστό αιώνα.
Η καταξιωμένη συγγραφέας και βραβευμένη μεταφράστρια, στήνει την ιστορία της πάνω στις ζωές τεσσάρων γυναικών και ο αναγνώστης μέσα από αυτές γνωρίζει το κοινωνικό, πολιτικό και ιστορικό γίγνεσθαι της χώρας, αλλά και της οικογένειας εκείνης της περιόδου.
Σκληρή η καθημερινότητα όλων και κυρίως των ηρωίδων Ροδάνθης, Φωτεινής, Δέσπως και Πέτρας, αλλά και όσων ζουν κοντά και γύρω από αυτές, όπως αυτή του Θωμά, του Πέτρου, του Στέφανου, του Φίλιππου και Ραφαήλ.
Βίαιες συμπεριφορές, σκληρότητα. Ζωές χαμένες, αίμα, σπαραγμός, αντιπαλότητες, αρρωστημένες αντιδράσεις, οικογενειακές διαμάχες και αλληλοσπαραγμοί.
Το βιβλίο της Κοντολέων, στηρίζεται στη ζωή των τεσσάρων γυναικών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Η μοίρα τους σκληρή, όπως και ο αιώνας.
Μια υπόσχεση που αναγκάζεται να δώσει η Φωτεινή στην ετοιμοθάνατη μητέρα της Ροδάνθη, είναι η πέτρα που παρασέρνει όλη την οικογένεια όλο και πιο κάτω, όπως η χώρα αυτή την εποχή βουλιάζει, αιμορραγεί, διαλύεται.
Άραγε αυτή η πέτρα θα καταφέρει να βγει στην επιφάνεια ή σε κάποια ακτή με τη βοήθεια της τέταρτης γυναίκας, της Πέτρας, που είναι καταδικασμένη και ζει μέσα από τις σκοτεινές και αρρωστημένες ζωές των άλλων.
Θα βρει το κουράγιο για να κάνει την υπέρβαση και επανάστασής της!
Συμβολικό και αλληγορικό το όνομα της Πέτρας που μπλέκει και ζει μέσα από τις ζωές τόσων γυναικών, αφού η μοίρα την αναγκάζει.
Μια σκληρή ιστορία που σκιαγραφεί την Ελλάδα του 20ού αιώνα μέσα από την φτώχια, τον πόλεμο, τον εμφύλιο, τον αλληλοσπαραγμό, τη δικτατορία και όλα αυτά δίχως η συγγραφέας να παίρνει θέση, αντίθετα με κοφτές και καθαρές προτάσεις, ολοκληρωμένες εικόνες στέκεται στην εποχή, στα γεγονότα και διεισδύει στα συναισθήματα των ανθρώπων.
Καλογραμμένο με δυνατές και ανατρεπτικές σκηνές που εξελίσσονται στην παλιά Αθήνα. Στην Αθήνα των φτωχών, των χωρισμένων σε στρατόπεδα. Στην Αθήνα του εμφυλίου, της χούντας, του Πολυτεχνείου.
Ήρωες κυρίως γυναίκες, αλλά και άντρες που διψούν για στοργή, για αγάπη.
Σε όλο το μυθιστόρημα μια φορά ακούγεται η λέξη «σ’αγαπώ» και όμως πόσες φορές δε διαφαίνεται να είναι ανάγκη όλων όσων κινούνται ανάμεσα σε συντρίμμια, εξελίξεις, ανατροπές.
Οι ηρωίδες της ποθούν και κυρίως η Πέτρα, να ξεριζώσει τον φόβο της , τον «Δράκο» της και να νιώσει λύτρωση ύστερα από το πιο βαθύ μαύρο που έχει ντύσει την ψυχή της, αλλά και το σώμα .
Μια συναρπαστική ιστορία όπου η Κώστια Κοντολέων, καταφέρνει να αναμετρηθεί από την αρχή μέχρι τέλους με το δυνατό αφηγηματικό της λόγο, τους ζωντανούς ήρωες της και να διατρέξει σοκάκια, εποχές, γυναικείες εμμονές, αρρωστημένες συμπεριφορές ανδρών, αλλά και ανδρών που κατανοούν και συμπαρίστανται, με απόλυτη επιτυχία.
Το μυθιστόρημά της κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
…Ο Ραφαήλ ακολουθεί με το αυτοκίνητό του, ο χώρος στο ασθενοφόρο μικρός κα ασφυκτικός, μόνο ένας μπορεί να συνοδεύσει την ασθενή κι αυτή είναι η Πέτρα, η κόρη της, η τελευταία του κύκλου και η μόνη που συνειδητά θα μείνει έξω από αυτόν.
Κι όμως κάποια στιγμή, κι ενώ η σειρήνα θα της τρυπά τ’ αυτιά και τα βλέφαρα της Φωτεινής θα έχουν γείρει, η Πέτρα θα της ψιθυρίσει ένα «Σ’αγαπώ» και θα δακρύσει…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή