Μέσα από τις ζωές των άλλων

Μέσα από τις ζωές των άλλων

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Στο σαλόνι του BookSitting1.           Ποιο ήταν το έναυσμα για να γράψετε το βιβλίο "Μέσα απ΄τις ζωές των άλλων";
Ήθελα να μιλήσω μέσα από το βιβλίο μου, για έναν ολόκληρο αιώνα, τον εικοστό, από την αρχή ως το τέλος του.  Έναν αιώνα που σημάδεψε τις ζωές των απλών ανθρώπων μέσα από δυο παγκόσμιους πολέμους, εμφύλιες διαμάχες, κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο.  Ήθελα να μιλήσω για τον απλό κόσμο, για όλους αυτούς που προσπαθούσαν να επιβιώσουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, προσωπικές και κοινωνικές, με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.  Γι’ αυτούς έγραψα καταγράφοντας την αφόρητη καθημερινότητα τους, τα πάθη και τις ελπίδες τους.
  
2.           Στο βιβλίο σας περιγράφετε οικογενειακές καταστάσεις που δυσχεραίνουν πολύ τη ζωή των μελών της αντί να τη διευκολύνουν. Πότε η οικογένεια αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξή μας; 
Οι τέσσερεις ηρωίδες μου, γυναίκες της ίδια οικογένειας, μάνα, κόρες και εγγονή, είναι θύτες και θύματα ταυτόχρονα σε έναν αέναο χορό επικράτησης, σφιχταγκαλιασμένες θανάσιμα περιπλέκουν σε τέτοιο βαθμό τις ζωές τους που τις οδηγούν σε μια εικονική πραγματικότητα, την ζωή ‘μέσα από τις ζωές των άλλων’ κι αυτό τις κάνει να φτάνουν στα όρια τους.  Πολύ συχνά τα μέλη μιας οικογένειας παγιδεύονται σε αναχρονιστικές ιδεοληψίες, οικογενειακές αγκυλώσεις, προκαταλήψεις αλλά και προσωπικούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις κι αυτό είναι τροχοπέδη στην εξέλιξη τους.
   
3.           Πόσο σημαντική είναι η σχέση μας με την μητέρα και σε ποιο βαθμό
          καθορίζει την εξέλιξη μας;                    
          Αν είναι υγιής αυτή η σχέση δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.
          Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μια υπόσχεση που δίνεται από το παιδί                    
          στον γονιό είναι άκρως δεσμευτική, όπως το τάμα σε έναν άγιο.  Μια
          υπόσχεση εντέλει καταλυτική με καταστροφικά αποτελέσματα για την  
          εξέλιξη του ίδιου του παιδιού.   

4.           Η ηρωίδα του μυθιστορήματός σας βιώνει βίαιες ενδοοικογενειακές καταστάσεις. Τι κάνει έναν άνθρωπο βίαιο;
Ξέρετε η βίαιη συμπεριφορά δεν είναι πάντα καταγεγραμμένη στο DNA των ανθρώπων.  Υπάρχουν συνθήκες που ευνοούν την εμφάνιση βίας σε μια οικογένεια.  Όπως η ζήλεια ανάμεσα στα μέλη της, που μπορεί να γίνει καταστροφική και ψυχοφθόρα για τους εμπλεκόμενους και που μπορεί να φτάσει ακόμη ως τα όρια του μίσους, όπου αυτό με την σειρά του θα ακυρώσει τον μύθο του κοινού αίματος μετατρέποντας τον σε βολικό εργαλείο εξουδετέρωσης ενός φανταστικού ή πραγματικού εχθρού.     
         
                         

5.           Στο βιβλίο σας περιγράφετε τη φτώχεια ως στίγμα. Πιστεύετε ότι εξακολουθεί να ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα και σε ποιο βαθμό; 
Ίσως να μην είναι στίγμα η φτώχια σήμερα όπως ήταν τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, τότε που η άνοδος μιας καινούργιας κοινωνικής τάξης, που είχε πλουτίσει με τους γνωστούς τρόπους, στην διάρκεια του πολέμου, ευνοούσε αδικαιολόγητες συμπεριφορές και περιφρόνηση απέναντι στις φτωχές οικογένειες της διπλανής πόρτας.  Κι όπου το στίγμα το μετέφεραν τα παιδιά των πλουσίων στα παιδιά των φτωχών οικογενειών με αποκλεισμούς από τα παιχνίδια τους και τις συναναστροφές τους.  Σήμερα αυτές οι πρακτικές δεν είναι τόσο διαδεδομένες ίσως γιατί τα όρια μεταξύ τους δεν είναι ξεκαθαρισμένα και κατά την γνώμη μου δεν θεωρείται στίγμα σήμερα το να είναι κάποιος φτωχός. Αφού περισσεύουν οι φτωχοί από τους πλούσιους στις μέρες μας!!!  
6.           Όσο δύσκολη κι αν είναι η ζωή κάποιου, στο βιβλίο σας φαίνεται ότι μπορεί  να την αλλάξει. Τι χρειάζεται;

Προσωπικά πιστεύω πως πρέπει να έχουμε εμείς οι ίδιοι το δικαίωμα της επιλογής στην ζωή μας.  Ακόμα κι όταν όλο το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον μας, ακόμη κι όταν όλες οι πόρτες παραμένουν ερμητικά κλειστές και απροσπέλαστες εμείς θα πρέπει να βρούμε το κλειδί να τις ανοίξουμε, να πάμε παραπέρα, να διεκδικήσουμε το αύριο μας, μέσα από τα δικά μας θέλω. Είναι δύσκολο να πάρει κανείς την απόφαση να ζήσει ανεπηρέαστος από τις αποφάσεις των άλλων, δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.  Είναι θέμα τόλμης να αμφισβητήσουμε όσα δοτά θεωρούσαμε ως δεδομένα, αλλά ακριβώς επειδή είναι δοτά μπορούν εύκολα και να ακυρωθούν.


  7.      Τι φέρνει ευτυχία στη ζωή;
Νομίζω το πρώτο και ανεκτίμητο είναι η υγεία και το να τα έχει κανείς καλά  με τον εαυτό του και τους γύρω του.  Να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ζήσει σε έναν κόσμο πιο φιλικό και ανθρώπινο, πιο δίκαιο που θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μην ζήσει εγκλωβισμένος σε ψευδεπίγραφες δήθεν αξίες που μόνον σε αδιέξοδα μπορούν να μας οδηγήσουν. 
                     
   8.      Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε ανυπόφορα σε έναν άνθρωπο;
Την αλαζονεία, την σκληρότητα, τον ναρκισσισμό. Την απαξία κάθε ιδανικού, την αμάθεια και την ευτέλεια που μαστίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας σήμερα. 

     9. Πόσο εύκολο είναι να ζήσει κανείς μέσα από τη δική του ζωή και                        όχι μέσα   από τις ζωές των άλλων;         
           Όσο δύσκολο είναι να ζει κανείς ‘‘μέσα από τις ζωές των άλλων’’ είναι πολύ  
           εύκολο να ολισθήσει σ’ αυτές.  Παγιδευμένος σε συμβιβασμούς και
           προσωπικές υποχωρήσεις που τον κρατούν δέσμιο στις δικές τους ζωές.          
           Όμως πιστεύω πως επειδή ζούμε μόνο μια φορά δεν έχουμε το δικαίωμα
           να σπαταλήσουμε την ζωή μας ’’μέσα από τις ζωές των άλλων.’’
           
     10.     Γράφετε κάτι νέο αυτό τον καιρό;
                Είναι πολύ μικρό ακόμη το δημιούργημα μου.  Έχει ανάγκη τον ντάντεμα 
                μου, το χάδι μου, την φροντίδα μου στα πρώτα του βήματα. Θέλω να το δω  
                να πορεύεται μόνο του κι όταν θα είμαι σίγουρη πως τα κατάφερε ίσως να  
                βάλω μπρος για μια καινούργια γέννα!

         


Πρώτη δημοσίευση:
https://booksitting.wordpress.com/2016/11/14/%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%85%CE%BE%CE%B7-%CE%B7-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου